AI (Artificial Intelligence) - Yapay Zeka
 

Yapay Zeka ağırlıklı olarak insanların günlük olarak yapabildikleri işleri bir yazılım desteği ile yapabilen çok zeki makineler geliştirmek olarak adlandırılabilir. Düşünme, problem çözme, sebep-sonuç ilişkisi kurma ve objeleri manipüle etme gibi bir çok yeteneğe sahip olan Yapay Zeka'lar, günümüzde akıllı Telefon, akıllı TV ve benzeri platformlarda kullanılmaya başlanmıştır.

Yapay Zeka ile birlikte hedeflenen önemli değişikliklerden birkaçını şu şekilde sıralayabiliriz,

  • İnsan Beyni tarafından gerçekleştirilen çok kompleks işlemler,
  • Ortak iletişime olanak tanıyan ortak bir dil,
  • Teorik nöronlar sayesinde düşünebilen ve fikir üretebilen yapılar,
  • Bir problemin ne kadar karmaşık olduğunu ölçebilen metotlar,
  • Kendi kendine çalışan yada bir ebeveynin yokluğunda evdeki çocuk yada diğer yetişkin bireylerin sizin yardımınızla kullanabileceği arabalar.


Blockchain
 

Blockchain kriptografi kullanılarak bağlanan ve güvenli hale getirilen, bloklar adı verilen, sürekli büyüyen bir kayıt listesidir. Her blok kendi içerisinde kriptolanmış zaman bilgisi ile birlikte yapılan işlem bilgilerini tutmaktadır. Blockchain içerisinde veri hiçbir şekilde değiştirilemez ve hiçbir blok'un yeri değiştirilemez. Eğer bir değişiklik gerekliliği oluşursa Blokchain içerisindeki tüm blok'ların öncelikle değiştirilmesi gerekir ki bunun içinde network'ün onayı gerekmektedir. Bu yöntem Blockchain üzerinde tutulan verilerin hiçbir şekilde kırılamayan ve çok yüksek güvenlikli bir veri olmasını sağlıyor.

Blockchain teknolojisinin 2019 yılında Bitcoin dışında aracısız para alışverişi, daha güvenli telefon görüşmeleri ve email gönderimi, güvenli oy kullanımı ve elektronik ticaret gibi diğer birçok alanda kullanılmaya başlanacak gibi duruyor.


Internet of Things (IoT) - Nesnelerin İnterneti
 

Önümüzdeki yıllarda çok daha büyük bir dönüşümle hayatımızda yer almaya devam edecek.Yeni bir teknoloji olması sebebiyle yetkisiz erişimlere açık olması ve kafa karıştırıcı yapısıyla şimdilik uzak durulan bir teknoloji olsa da önümüzdeki yıllarda çok ciddi potansiyel oluşturacak gibi duruyor.

Endüstriyel internet, Akıllı evler, Akıllı şehirler ve giyilebilen akıllı kıyafetler en çok tercih edilen ve rağbet gören IoT ürünleri.


Virtual & Augmented Reality (Sanal & Artırılmış Gerçeklik)
 

VR teknolojisi bu teknoloji ile uyumlu çalışan kulaklık ve gözlük setleri (Headset) ile birlikte aynı zamanda yine bu teknolojiyi destekleyen özel ortamlar içerisinde kullanılabilmektedir. VR teknoloji sayesinde sanal bir ortam içerisinde kişiye gerçekçi resimler ve ses tonları dinleterek ve hatta fiziksel algılar oluşturarak gerçeklik artırılabilmektedir. VR cihazını kullanmakta olan kişi sanal ortam içerisinde hareket edebilmekte ve kendisini o ortamın gerçekten içindeymiş gibi hissedebilmektedir. Aynı zamanda yine sanal ortam içerisindeki diğer VR cihazlarıyla iletişim kurabilmektedir. VR cihazının kafaya takılabilen aparatı içerisinde kullanılan dijital bir ekran sayesinde sanal ortamlar gerçeklenebilmekle birlikte daha büyük ekranların kullandığı özel odalarda aynı tecrübe yaşanabilmektedir.

Sanal gerçeklik teknolojisi iletişim ve eğitim alanlarında da kullanılabilecek başarılı bir teknoloji olarak ön plana çıkmaktadır.

Artırılmış gerçeklik AR ve Sanal Gerçeklik VR birbirlerinden farklı iki teknoloji olarak düşünülmelidir.

Artırılmış gerçeklik (AR) gerçek dünya içerisindeki görüntülerin bilgisayarlar tarafından oluşturulan görüntü, ses ve GPS verileri ile desteklenerek oluşturulan canlı veya dolaylı fiziksel görünümler olarak adlandırılabilir.

Gelecek birkaç yıl içerisinde Yapay Zeka (AI) ile birlikte Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojisinin savunma sanayi için ülkeler adına çok önemli bir rol oynayacağı tahmin edilmektedir.


Big Data (Büyük Veri)
 

Big Data zamana bağlı olarak hızlı bir şekilde artan çok büyük ve karmaşık verilerin tutulduğu ve bilinen ve alışılagelmiş yöntemlerle bu verilerin saklanamayacağı ve aynı şekilde işlenemeyeceği bir teknolojidir.

Standart veri işleme yöntemleri ile işlenemeyecek kadar büyük ve karmaşık veri gruplarından oluşmaktadır. Big Data içerisinde verinin kendisiyle birlikte aynı zamanda o veriye ait analiz, istatistik, görselleştirme, güncelleme, sorgulama ve transfer bilgilerinin gizlilik kayıtları da bulunmaktadır. Big Data veri işleme ve yönetimi konusunda oluşabilecek problemlerin çözümünde kullanılmaktadır.

Apache Hadoop, NoSQL, Sqoop bilinen belli başlı Big Data uygulamalarındandır. Big Data özellikle piyasada bulunan yeteneklerin keşfedilmesi anlamında yetenek avcılarının işlerini oldukça kolaylaştırıcı rol oynayacağını söylemek mümkün.

2019 yılı içerisinde Big Data konusunda çok ciddi gelişmelerin olacağı öngörülmektedir.


Cloud Computing (Bulut Bilişim)
 

Cloud Computing (Bulut Bilişim) şirketlerin paylaşılan tüm verilere internet üzerinden erişebilmesini sağlayan bir teknolojidir. Veri depolama alanları, sunucular, veritabanları, yazılım ve ses, telefon yada çağrı merkezi gibi bir çok hizmetin internet üzerinden paylaşılmasına olanak tanımaktadır.

Cloud Computing Teknolojisinde önemli rol oynayan Amazon, Google ve Microsoft kullanıcıların verilerine internet üzerinden erişim hakkı tanımakta ve kullanım oranları üzerinden ücretlendirmektedir. Bu yapıda şirketlerin hiçbir şekilde kendilerine ait bir dedike sunucu bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde satın alma, bakım ve yer kiralama maliyetleri de dikkate alındığında güçlü internet altyapısı üzerinde Cloud Computing Hizmetleri vazgeçilmez bir servis olarak bilişim dünyasında yerini alacaktır.

Çağrı Merkezi altyapında kullanılan tüm teknoloji ürünlerinin yanı sıra telekominikasyon ve aktif network cihazları ile ilgili tüm blog yazılarımıza buradan ulaşın.